Tuesday, August 30, 2005
China VI: Nationale slaap
Ik had het geluk dat een van onze koffers op springen stond. We moesten voor onze vliegreis naar huis een nieuwe koffer vinden. In Pingyao ging ik tijdens onze middagpauze op zoek. Ik stapte een soort warenhuis binnen en zag daar een fantastisch beeld van de nationale slaap. In de ruimte stonden her en der balies. De vitrines waren gevuld met horloges, haarspelden, electrische apparaten en tal van andere produkten. Het warenhuis was bijna donker. Waarschijnlijk is electriciteit in de zomer te schaars of te duur om uitbundig te gebruiken. De balies waren goed bemand. Andere klanten dan ikzelf waren er niet. Geen wonder dat de meeste verkoopsters lagen te slapen. De meeste slaapsters zaten op een kruk en rustten hun hoofd op de toonbank voor zich. Zij waren diep in slaap en merkten mij niet op als ik wat dingen kwam bekijken. Sommigen zaten ingezakt op hun krukje en leunden een beetje oncomfortabel met hun schouder tegen een stelling. Eén verkoopster weigerde concessies te doen aan comfort, zo leek het. Zij had een stellingplank vrijgemaakt en lag op een prominente plaats heerlijk horizontaal te slapen achter haar toonbank. Ik had mijn fototoestel mee moeten nemen.
Ik heb in het warenhuis overigens een koffer gekocht. Toen ik mijn keuze had gemaakt en de verkoopsters om een nieuwe versie van het toonexemplaar vroeg, moesten ze lachen. Ik kreeg een andere koffer van hetzelfde model. Helaas zag ook deze er gebruikt uit. Ik heb hem toch maar meegenomen. Later zag ik dat ik niet eens zo'n slechte aankoop had gedaan. Veel koffers die in winkels worden aangeboden zijn niet alleen vies, maar ook al deels versleten.
Sunday, August 28, 2005
Naar beneden wandelen
Friday, August 26, 2005
China V: Eten
Wednesday, August 24, 2005
China IV: Huashan of heilige berg
Daartussen wandelden we dus, de gevaarlijkste plekken zoveel mogelijk vermijdend. Sofie liep de hellingen en richels zelf, terwijl Marijke op de moeilijkere stukken getild werd. In China is iemand die een berg beklimd een held, en dus kregen Sofie en Marijke beiden een gouden medaille. Die hangt nu op het bed. Alles bij elkaar een spectaculaire bergwandeling, onvergelijkbaar met een dagje in de Alpen. Behalve dan de zere kuiten die zoiets oplevert -nu nog steeds.
Tuesday, August 23, 2005
China III: Sofie en Marijke
China II: De grote attracties
In de 14e eeuw verhuisde de keizer uit de Ming-dynastie zijn hofhouding naar Beijing. Hij liet daarvoor de Verboden Stad bouwen. Nu is het een enorm ommuurd paleizencomplex in het hart van de stad. De Verboden Stad kom je binnen via het Tian'anmen Plein (het plein van de studentenopstand in 1989) onder een reusachtig portret van Voorzitter Mao. In het prachtige complex krioelde het van de (voornamelijk Chinese) toeristen. Vooral bij de troon van de Keizer was het een ware worsteling voor een goede foto. Halverwege de Stad is er een Starbucks met daarnaast een schildersgalerie, waar de ietwat naieve toerist een schilderij of tekening krijgt aangesmeerd. De rest van de Stad bestaat uit de verblijven van de keizerin en de concubinen van de keizer. Het is daar waar we buiten de massa's een paar uurtjes hebben rondgedwaald.
De Chinese muur is waarschijnlijk de topattractie van China. De eerste delen stammen van voor de jaartelling, maar de muur zoals we die nu kennen is die vanaf de Ming-dynastie rond 1400. De delen rond Beijing zijn de laatste tientallen jaren vrijwel volledig gerenoveerd. De Muur deden we met gids, georganiseerd via het Chinese Internationale Reisburo. Hoewel van goede wil, werken de gidsen in China voor dat Reisburo en niet voor de toerist. Een bezoek aan de muur gaat vrijwel altijd via een aantal overheids- of 'friendships'-souvenirswinkels -soms ter grootte van een paar voetbalvelden. Het Reisburo had voor ons bedacht dat een Verdedigingfort 15 km van de Muur ook wel voldeed. En onze gids deed dus alsof zijn neus bloedde. En het moet gezegd de beklimming van de 'Muur' was spectaculair, maar de echte Muur was het niet. In het hotel werd het snel duidelijk dat ons gevoel, dat het niet helemaal goed zat, klopte. Niet getreurd, een paar dagen later hebben we op de snelweg de Muur nog een stuk door bergen zien slingeren. In China stop je dan gewoon op de vluchtstrook voor een paar foto's.
Het Terracotta leger is het graf van de eerste keizer van China zo'n 200 v. Chr. Het graf zelf is een heuvel, maar het wordt 'verdedigd' door een gigantisch leger van duizenden levensgrootte aardewerken soldaten. Iedere soldaat met een individuele gezichtsuitdrukking. In 1974 is het leger per toeval ontdekt. Een deel is nu blootgelegd en te zien in een paar grote hallen. Hoe het precies zit is onduidelijk, maar de meeste, zo niet alle beelden moeten kapot zijn geweest bij de opgraving. De eerste aanblik echter laat puntgave soldaten zien. Blijkbaar volledig gerestaureerd (of nagemaakt, vooraf bezochten we een kleifabriekje waar ze op ware grootte waren nagemaakt. En in China weet je nooit of iets 'echt' is of niet). Er waren inderdaad een paar kapotte beelden om te laten zien dat men druk bezig was met de restauratie (dat zou in de avonduren gebeuren). Maar alles was zo netjes aan kant en scherven zo volkomen afwezig, dat het bij ons twijfels opriep. Maar het is en blijft een sensationele opgraving.
China I: Achter de economische groei
China mag dan een ongekende economische groei doormaken, dat kan niet verhullen dat de meeste Chinezen nog steeds in grote armoede leven. De vele fietsen in de straten van Beijing maken dat direct duidelijk, net als de afgeladen versleten stadsbussen. Voor ons heeft een fiets in het straatbeeld iets vertrouwds, maar voor de meeste Beijingers is het het enige vervoers- en transportmiddel. En dat ondanks de enorme toename van het autoverkeer. De armoede is duidelijker buiten de hoofdwegen in Hutongs (tenminste, de Hutongs die niet voor de toeristen 'opgeknapt' zijn): modderige straten, mensen zittend in deurposten, afbraakhuisjes waar hele gezinnen op een paar vierkante meter blijken te wonen.
Buiten de, zeg maar toeristische gebieden is het nog schrijnender. Je ziet het vooral op reis, vanuit de trein of de auto, wanneer het platteland wordt doorkruist (en dat gaat om het platteland rond de stedelijke, niet- afgelegen gebieden). Een boer die zijn koe uitlaat, ezels voor de kar, of mannen die zelf de kar trekken. De mensen hebben een dak boven hun hoofd, maar een groot aantal leeft nog in dezelfde soort 'huizen' als tweeduizend jaar geleden. Van klei en aarde, of uitgehouwen grotwoningen. Riolering en stromend water is lang niet altijd aanwezig is, koken gaat op een potkacheltje met kolen. Alles is stoffig, vies en modderig. De gezichten van de mensen verraden het harde leven. Hier woont niemand die in korte tijd veel verdiend heeft.
Toch, in bijna alle huisjes is een televisie, en die staat altijd aan. Er wordt ontzettend veel gebouwd, opgeknapt. Dat wil zeggen er zijn veel bouwputten, echt gewerkt lijkt er niet te worden. Voorlopig is de economische 'boom' vooral een facade van de armoede die er in China wel degelijk is. Terug in Hong Kong werd dat beeld nog duidelijker: alles schoon, luxe en ge-airconditioned (en koud dus). Totdat we thuis kwamen, want daar heerste na twee weken de vochtschimmel.
Saturday, August 06, 2005
Zeepbellen
Ocean Park is deze zomer op de Polynesische toer. Sofie en Marijke waren deze week al eerder geweest, maar zonder zwemkleding. Vanochtend dus de bikini's aan en op naar Ocean Park. Rennend door de fonteinen, en daarna de bubbels in. Dolle pret die eindigde met tranen toen er -onvermijdelijk- zeepsop in de ogen kwam.