Tuesday, August 23, 2005

China II: De grote attracties

Onvermijdelijk bij een eerste trip door China zijn de grote attracties. Onze top drie waren de Verboden Stad en de Chinese Muur in Beijing, en het Terracotta leger in Xi'an.

In de 14e eeuw verhuisde de keizer uit de Ming-dynastie zijn hofhouding naar Beijing. Hij liet daarvoor de Verboden Stad bouwen. Nu is het een enorm ommuurd paleizencomplex in het hart van de stad. De Verboden Stad kom je binnen via het Tian'anmen Plein (het plein van de studentenopstand in 1989) onder een reusachtig portret van Voorzitter Mao. In het prachtige complex krioelde het van de (voornamelijk Chinese) toeristen. Vooral bij de troon van de Keizer was het een ware worsteling voor een goede foto. Halverwege de Stad is er een Starbucks met daarnaast een schildersgalerie, waar de ietwat naieve toerist een schilderij of tekening krijgt aangesmeerd. De rest van de Stad bestaat uit de verblijven van de keizerin en de concubinen van de keizer. Het is daar waar we buiten de massa's een paar uurtjes hebben rondgedwaald.


De Chinese muur is waarschijnlijk de topattractie van China. De eerste delen stammen van voor de jaartelling, maar de muur zoals we die nu kennen is die vanaf de Ming-dynastie rond 1400. De delen rond Beijing zijn de laatste tientallen jaren vrijwel volledig gerenoveerd. De Muur deden we met gids, georganiseerd via het Chinese Internationale Reisburo. Hoewel van goede wil, werken de gidsen in China voor dat Reisburo en niet voor de toerist. Een bezoek aan de muur gaat vrijwel altijd via een aantal overheids- of 'friendships'-souvenirswinkels -soms ter grootte van een paar voetbalvelden. Het Reisburo had voor ons bedacht dat een Verdedigingfort 15 km van de Muur ook wel voldeed. En onze gids deed dus alsof zijn neus bloedde. En het moet gezegd de beklimming van de 'Muur' was spectaculair, maar de echte Muur was het niet. In het hotel werd het snel duidelijk dat ons gevoel, dat het niet helemaal goed zat, klopte. Niet getreurd, een paar dagen later hebben we op de snelweg de Muur nog een stuk door bergen zien slingeren. In China stop je dan gewoon op de vluchtstrook voor een paar foto's.


Het Terracotta leger is het graf van de eerste keizer van China zo'n 200 v. Chr. Het graf zelf is een heuvel, maar het wordt 'verdedigd' door een gigantisch leger van duizenden levensgrootte aardewerken soldaten. Iedere soldaat met een individuele gezichtsuitdrukking. In 1974 is het leger per toeval ontdekt. Een deel is nu blootgelegd en te zien in een paar grote hallen. Hoe het precies zit is onduidelijk, maar de meeste, zo niet alle beelden moeten kapot zijn geweest bij de opgraving. De eerste aanblik echter laat puntgave soldaten zien. Blijkbaar volledig gerestaureerd (of nagemaakt, vooraf bezochten we een kleifabriekje waar ze op ware grootte waren nagemaakt. En in China weet je nooit of iets 'echt' is of niet). Er waren inderdaad een paar kapotte beelden om te laten zien dat men druk bezig was met de restauratie (dat zou in de avonduren gebeuren). Maar alles was zo netjes aan kant en scherven zo volkomen afwezig, dat het bij ons twijfels opriep. Maar het is en blijft een sensationele opgraving.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home