Monday, October 03, 2005

Happy Birthday!

Samantha was zaterdag jarig. Ze is vier, zit bij Marijke in de groep en woont een paar verdiepingen boven ons. Ze vierde haar verjaardag op het strand in Repulse Bay. In de aangename schaduw van een boom kregen alle kinderen, het waren er een stuk of tien, een emmertje met een schepje, zeefje, en vormpjes. Nadat iedereen goed ingesmeerd was met de onmisbare zonnebrand en insectenspray, ging de hele bups naar het water. Marijke startte met Olive de bouw van een kasteel. Sofie en Samantha doken het water in. Alle kinderen waren lekker bezig met zand en water. De moeders en een enkele vader kletsten wat en letten op dat niemand vermist raakte. Toen iedereen uitgespeeld was, was het tijd voor pizza. Na de pizza volgde de verjaardagstaart. Natuurlijk werd er gezongen en blies Samantha vier kaarsjes uit. Aan het slot van het feest kregen alle kindjes het emmertje, een zakje met een schrijfsetje en een plastic zeediertje mee naar huis. De sfeer was ongedwongen. Kortom, goed feest.

De meeste ouders in Hong Kong laten het niet bij zo’n eenvoudig feestje. Hun kind is bijzonder, de verjaardag is bijzonder, dus moet het feest ook bijzonder zijn. Bijzonder betekent groots en duur. Op de centen wordt eventjes niet gelet. Of eigenlijk juist wel. Je mag natuurlijk niet een te goedkope indruk achterlaten. Ze huren een kamer in het clubhouse van hun chique wooncomplex, waar de ouders en helpers die de kinderen begeleiden, kunnen genieten van een uitgebreid lunchbuffet. De hele klas wordt uitgenodigd, evenals de kinderen waarmee de jarige Job sport, muziek maakt, of in de speeltuin speelt. Voor de kinderen komt er een clown of staat er een springkussen. Liefst allebei. In twee uur wordt in rap tempo het vooropgestelde programma afgedraaid. Een beroepsfotograaf zorgt er voor dat alle hoogtepunten worden vastgelegd. De leuke kiekjes krijg je achteraf als bedankje toegestuurd. De kinderen keren volledig uitgeput en dolgedraaid naar huis, met een meer dan aardig cadeaupakketje.

Ouders die zich er gemakkelijk vanaf willen maken, regelen een feestje bij McDonalds. De marketingbekwame eettent zorgt voor de uitnodigingen, ballonnen, een feesthoed, het eten, een paar magische trucjes, de verjaardagstaart en een afscheidszakje met McDonaldsprullaria. De ouders van het feestvarken hoeven alleen maar foto’s te nemen en de rekening te betalen. Sofie en Marijke kwamen teleurgesteld terug van hun eerste McDonaldsfeestje en werden niet enthousiaster van de McDonaldsfeestjes die volgden.
Toch kunnen restaurantfeestjes ook leuk zijn. Timmy vierde zijn vijfde verjaardag in het Italiaanse restaurant Pizza Express. Het klasgenootje van Sofie had zijn hele klas uitgenodigd. Met schort aan en koksmuts op, mocht iedereen zijn eigen pizza maken: Deeg aandrukken, tomatensaus verdelen, kiezen uit ham, salami, champignons en tomaten, kaas erover en laten bakken. Nog even spelen en taart eten. Daarna met een goed gevuld afscheidszakje en de zelfgemaakte pizza in een echte afhaaldoos naar huis. Sofie weet nog heel goed dat ze van haar pizza een gezicht had gemaakt. Ze is er nog steeds trots op.

Nog een maandje en dan is Marijke jarig. Het wordt een Hollands feestje: weinig kinderen, weinig fratsen. Jammer dat we geen dropsleutels kunnen uitdelen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home