De krant van zaterdag 1 oktober
De South China Morning Post is onze belangrijkste bron over wat er gaande is in Hong Kong. De zaterdagkrant van 1 oktober stond in het teken van China’s Nationale Feestdag. Op 1 oktober 1949 riep Mao op het Tiananmen plein de Volksrepubliek China uit (zie De Voorzitter, een moordenaar). In Hong Kong wordt dat ook gevierd, maar niet echt uitbundig. De vlag wordt gehesen, de kazerne van het Chinese leger is open, en er is het onvermijdelijke vuurwerkspektakel boven Victoria Harbour. Karig, maar niet verwonderlijk want Hong Kongnezen worstelen met hun identiteit. De krant schrijft dat een kwart van de mensen zich ‘Chinees’ voelt, 23% voelt zich een ‘Chinees uit Hong Kong’, 21% ‘Hong Kongnees’ (of zeg je Hong Konger?), en 19% noemt zich een ‘Hong Kongnees uit China’. Een ander onderzoek meldt dat bijna driekwart van de Hong Kongnezen trots is Chinees te zijn, maar een bijna even groot aantal zegt zich regelmatig te schamen voor gebeurtenissen in China. Gemengde gevoelens dus. Meer dan een paar vlaggen heb ik dan ook niet gezien op de Nationale Feestdag.
De krant beschrijft ook een congres over democratische politiek dat buiten in het Victoria Park plaats vond. Het hotel waar de organisatie een zaal had gehuurd had, liet op het allerlaatste moment de congresgangers niet toe. Als reden werd een lekkage gegeven, maar het vermoeden dat Beijing (de communisten dus) druk uitgeoefend heeft lijkt realistischer.
Verder in de krant een bakker in Central die goede klanten had, zoals de laatste gouverneur Patten en bondskanselier Kohl. Hij was vooral beroemd om zijn eggtarts, een lekkernij in Hong Kong. Een aantal maanden terug moest de bakker sluiten. De huur was verviervoudigd, en dat was niet op te brengen. Nu heeft Hong Kong zijn lekkerste eggtarts terug. De bakker vond een pand aan de overkant van de straat. Hij betaald nu driemaal zoveel huur als voorheen. De winkel is iets groter.
De Post meldt verder dat de regering van Hong Kong in hoger beroep gaat tegen een recente uitspraak van het Hogergerechtshof. Deze had het verbod op anale sex tot 21 jaar onrechtmatig verklaard omdat het discriminerend is tegen homofielen. De wet verbood dan immers sex tussen mannen, maar niet tussen vrouwen of man en vrouw. In het toch wel homofobe Hong Kong was dit een grote opsteker voor de homo-beweging. De regering echter gaat onder druk van conservatieve groeperingen in beroep, omdat anale sex onder tieners tot verspreiding van enge ziektes zou leiden. De verontwaardiging is groot, bij enkelen tenminste.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home