Sunday, September 25, 2005

Herfst

Vorig weekend Vincente, nu Damrey. Orkanen, of tyfonen zoals ze hier genoemd worden. De wereld kijkt vooral naar het Caribisch gebied, maar ook de Stille Oceaan kent in deze tijd van het jaar met grote regelmaat tyfonen. De laatste keer dat Hong Kong een voltreffer (een tyfoon nr. 10 op een schaal van 1 tot 10) te verduren kreeg was in 1999. Er vielen toen geen slachtoffers. Hong Kong heeft zich inmiddels dan ook behoorlijk beschermd tegen tyfonen. Een herhaling van 1906, toen 10.000 doden vielen, is tegenwoordig vrijwel uitgesloten.

Damrey verplaatst zich langzaam richting het eiland Hainan (zie kaartje). Honderdtwintigduizend mensen zijn geëvacueerd. De tyfoon bevindt zich op zo’n 250-300 kilometer van Hong Kong, maar bereikt ook hier nog snelheden tot 80 kilometer per uur. Het hele weekend geldt daarom een tyfoon 3 waarschuwing. Dat komt er op neer dat je geen bloempotten meer op het balkon (voor de paar gelukkigen in Hong Kong die een balkon hebben) moet laten staan, en dat boten in de haven blijven. Hamsteren is nog niet nodig.

Eigenlijk is het net herfst, stormwinden, stevige regenbuien, maar wel nog steeds bijna dertig graden. De zee is een stuk wilder, en zo nu en dan slaan de golven op de boulevard. Best spectaculair, een beetje tenminste, maar waarom de bewaking met een gele bouwhelm op gaat rondlopen is niet helemaal duidelijk. Een goede dag om binnen te zijn. Sofie en Marijke verfen, verkleden zich en spelen winkeltje. Carianne werkt vandaag aan haar proefschrift op mijn werk, en ik lees de krant en een boek met een kop koffie. Tussen de buien doen we de boodschappen. Een herfstachtige zondag dus.
(bron kaartje: www.hko.gov.hk)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home