Saturday, September 02, 2006

Lei Yue Mun

Een nieuwe sidebar, deze keer met foto’s van de Sam Ka Tsuen typhoon shelter en het vissersdorpje Lei Yue Mun. We waren er vorige week. Een typhoon shelter is een dam in de zee, waarachter vissersboten een schuilplaats vinden bij orkaanstormen. Vaak zijn het permanente haventjes, waar enkele vissers nog op hun sampan (‘drie planken’) boten wonen.

Het vissersdorpje bestaat, in scherp contrast tot de woontorens van wel veertig hoog die er direct naast staan, volledig uit laagbouw. Kleine huisjes opgetrokken uit beton en golfplaten. Het doet krotwijkerig aan, maar elk huisje heeft er wel een aircon, televisie enzovoort. Het is een vissersdorp en dus is er een groot aantal zee-restaurants met acquaria op straat. Je kiest er verse vis, krab, schelpdieren, en veel meer levend spul uit de zee, waarvan ik geen idee heb wat het is, en dat ik liever ook niet op mijn bord krijg. Soms zijn de vissen enorm, wel veertig kilo, vertelde de restauranthouder, waar vijf tafels (60 mensen) van kunnen eten. Sofie mocht zo’n joekel voeren. Toen ze de garnaal in het water gooide, maakte het reusachtige dier een soort blaffend geluid, opende zijn bek, en weg was de garnaal, in een fractie van een seconde.

Natuurlijk kent Lei Yue Mun een tempeltje, waar onder andere Tin Hau, de lokale Godin van de Zee, wordt vereerd. Het kan niet anders in een vissersdorp. Het tempeltje is gebouwd tussen, en over, een aantal reusachtige rotsen, vanwaar er een prachtig uitzicht is over de haven op de woonblokken van Chai Wan (niet te verwarren met Wai Chan, zie Een groen veld en een blauw huis) aan de oostzijde van Hong Kong Island.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home