Monday, August 21, 2006

IJspret

Het is zondag en wederom een warme dag in Hong Kong. Het fraaie heldere weer van de laatste dagen is verdreven door een bedompte, vieze, grauwe nevel. Wij doen vandaag wat de meeste Hongkongnezen op zondagen doen. We gaan naar een winkelcentrum, naar Cityplaza in Taikoo Shing aan de andere kant van Hong Kong Island.

Cityplaza is erin geslaagd ons naar zich toe te trekken met een tentoonstelling van ijssculpturen gemaakt door 22 ijshakkers uit Harbin. Harbin ligt in Noord-China en is befaamd om zijn winterfestival. Ieder jaar, wanneer het kwik er ver onder het vriespunt daalt, verrijzen in de stad gigantische bouwwerken en beelden van ijs. Het idee om in de heetste zomermaanden beelden van ijs naar voorbeeld van Harbin neer te zetten in Hong Kong is zo absurd, dat we dat wel eens wilden zien.

De tentoonstelling staat opgesteld in een vrieskist ter grootte van een kleine gymzaal. We staan een klein uurtje in de rij voor we naar binnen mogen. De grote drukte zou later op de dag nog komen. Met lange broeken, dichte schoenen en in dikke winterjasssen, aangeboden door de organisatoren, gaan we naar binnen. Naast klassieke Chinese taferelen als een pagoda, een Chinese dame, en een verbeelding van de verboden stad, staan er ook mooi uitgehouwen ijsberen, een slee met rendieren en een iglo uit ijs. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een 14 meter lange ijsglijbaan, waarop je met hoge snelheid de uitgang bereikt.

Door de beperkte ruimte mist de tentoonstelling de grootsheid van het festival in Harbin. De kleine schaal weerhoudt de inwoners van Hong Kong er echter niet van om met drommen tegelijk op de sculpturen af te komen. Zo vaak krijgen ze niet de kans om een vriestemperatuur te ervaren.

Na de tentoonstelling is de ijspret nog niet voorbij. Een paar verdiepingen lager ligt in het enorme winkelcentrum een heuse ijsbaan, zomer en winter geopend. Met kunstschaatsen aan onze voeten rijden we bijna twee uur lang rondjes. Vooral Sofie was niet te stoppen. Na een half uurtje oefenen kon ze zonder hulp de rondjes maken.

Voor de eerste keer in mijn leven besteedde ik een volle dag in een winkelcentrum. Het is waarschijnlijk ook de laatste keer. De Hong Kong lifestyle heeft me nog steeds niet gegrepen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home