Saturday, September 02, 2006

Een groen veld en een blauw huis

De olympisch kampioen tegen de wereldkampioen, da’s een goede affiche. Het Queen Elizabeth stadion liep dan ook bijna vol voor die ene kwartfinale van het Hong Kong Badminton Open, zelfs al was het op een donderdagmiddag.De directeur van ons Instituut, Bruce Abernethy, is groot geworden met zijn onderzoek naar ondermeer badminton. Dat onderzoek draait om anticipatie. De shuttle beweegt zo snel dat een speler vaak moet beginnen met rennen en terugslaan voordat de tegenstander de shuttle überhaupt geslagen heeft. Toppers in racketsporten als badminton onderscheiden zich daarom niet alleen met hun superieure techniek of snelle reflexen, maar ook met het vermogen om heel snel te zien (dus voordat de shuttle wordt geraakt) waar de shuttle heen geslagen gaat worden. Ook ik heb een zijdelingse belangstelling voor badminton. Dit komt vooral door Fernando, die met mij in Amsterdam een korte periode onderzoek heeft gedaan naar anticipatie in badminton. Ondanks dat onderzoek, had ik, gek genoeg, nog nooit een echte badmintonwedstrijd gezien.

Nu, twee jaar later, is Fernando bondscoach van het Spaanse badmintonteam (Dat heeft overigens niets van doen met onze samenwerking). Net als bij het tafeltennis is China de absolute wereldtop in badminton. Daarom had Fernando de afgelopen zes weken voor zijn spelers een trainingsstage in Hangzhou in China georganiseerd. Hong Kong is dan niet ver, zeker als het samenvalt met het Hong Kong Badminton Open. Fernando logeerde dus een paar dagen bij ons. Ook wij gingen naar de wedstrijd tussen Taufik Hidayat uit Indonesië en Lin Dan uit China.
Voor de wedstrijd hadden we gelunched en wat rondgeslenterd in Wan Chai, waar ook het stadion is. We stuitten op het Blauwe Huis, ik had er over gelezen maar had het nog niet gezien. In Wan Chai wordt aan stadvernieuwing gedaan. Niet dat de wijk erg oud is, maar de kwaliteit van de na-oorlogse bouw laat sterk te wensen over. Hele straten gaan daarom tegen de vlakte. Dat gaat natuurlijk gepaard met protesten van de bewoners. Het Blauwe Huis mag wel blijven staan; het vooroorlogse gebouw heeft balkons, en da’s zeldzaam voor Wan Chai. Toch, ook hier protesteren de bewoners. De districtsbestuurders willen het pand opfraaien voor toeristen, misschien komt er een museumpje. En dan moeten de bewoners er als nog uit.

De strijd tussen de titanen Hidayat en Lin was kort. Na drie minuten en vijf punten hield Hidayat het al voor gezien. De lijnrechter besloot dat de shuttle in was, Hidayat dat ie uit was, en dat was dat. Hidayat liep weg, en liet het veld leeg achter tot ontsteltenis van tegenstander, scheidsrechter en het joelende publiek.

Wat rest zijn de foto's van een groen veld en een blauw huis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home