Monday, December 05, 2005

Na de mars

Over de aantallen wordt geruzieƫd, het waarschijnlijkst lijkt zo'n honderdduizend mensen, maar voor- en tegenstanders van de protestmars zijn het eens dat de opkomst enorm was. De economie gaat goed, Chief Executive Tsang is populair, en toch een grote opkomst. Dat maakt duidelijk dat Hong Kong algemene verkiezingen wil, en vooral dat de mensen willen weten wanneer. Meest opvallende deelnemer was Anson Chan Fang On-sang, de voormalige Chief Secretary van Hong Kong. De tweede vrouw (in het geval van Chan) van Hong Kong, een positie die Tsang ook bekleedde voor hij Chief Executive werd. Een opsteker voor de pro-democraten.
Na de demonstratie had Chief Executive Tsang weinig te bieden. Hij zei de wens voor algemene verkiezingen met de demonstranten te delen. Ook zei hij zijn hervormingsplannen door te willen zetten, maar, en dat is nieuw, er was mogelijk ruimte voor aanpassingen. Wat dat precies inhoud is afwachten.

Ook Beijing herhaalt zijn standpunt. Een tijdspad voor algemene verkiezingen is in nu niet mogelijk en ontwettelijk. Wanneer dan wel blijft onduidelijk. Het moet allemaal stapje voor stapje. Eigenlijk doet Beijing zijn best de demonstratie verzwijgen. Neem China Daily, de officiƫle spreekbuis van de communisten. Die heeft een Hong Kong-editie op internet (klik hier). Daar wordt de demonstratie van gisteren niet gemeld, alsof het niet heeft plaatsgevonden. Of zou het simpelweg een dag overslaan? Er staat wel een verslag over het gesprek tussen Mr Qiao en de pro-democraten afgelopen vrijdag. China Daily is geen uitzondering, nieuwsagentschap Xinhua wel. Die meldt dat een aantal ('some') Hongkongnezen deelnam aan een demonstratie om ongenoegen te uiten over voorstellen betreffende politieke hervormingen. Volgens Xinhua veroorzaakte de demonstratie een verkeersopstopping. Over en uit. Rare jongens toch, die communisten.

[bron foto: www.imisshongkong.com]

0 Comments:

Post a Comment

<< Home