Saturday, December 03, 2005

Lopen in het zwart

Nu de demonstratie voor algemene verkiezingen rap dichterbij komt, het is morgen, lijkt Hong Kong een beetje zenuwachtig te worden. Volgens de kranten tenminste. Op mijn werk is het verontrustend stil, en ook in de buurt heb ik niet meer dan twee spandoeken gezien. Ook op internet is er niet gek veel, en uitsluitend in het Cantonees. Het enige dat ik ervan begrijp is de 4.12 poster met de oproep mee te lopen, in het zwart gekleed. Het symbool is dat van de gekooide democratie. Maar verder?
Hoe zat het ook al weer? De Hongkongneze regering heeft een voorstel ingediend voor politieke hervormingen (zie Een lange zomer in het Oktober 2005 archief). De democraten vinden het een voorstel van niks. Het is geen concrete stap in de richting van algemene verkiezingen voor de Chief Executive en het parlement. Zelfs een tijdspad ontbreekt. En dus hebben de democraten een protestmars georganiseerd om de regering onder druk te zetten het voorstel aan te passen. De regering (als zij al wil) lijkt geen enkele speelruimte te krijgen van Beijing. Dus valt er niets uit te onderhandelen voor de democraten. Zij hebben op hun beurt aangeven het voorstel dan weg te zullen stemmen. Ze hebben geen meerderheid in het parlement, maar voor constitutionele hervormingen is 60% van de stemmen noodzakelijk. Die krijgt de regering niet zonder de steun van de democraten.

De laatste weken lijkt het erop dat de opkomst morgen best eens aanzienlijk kan zijn. Honderduizend mensen wordt niet uitgesloten. En dus wordt men zenuwachtig. De tycoons, als representanten van de zakenwereld die met algemene verkiezingen veel macht en voorrechten denken te verliezen, roeren zich met grote advertenties in de lokale Chinese kranten. Een te snelle democratisering zou grote economische schade brengen. Stanley Ho beweert dat de onroerendgoed prijzen minimaal 20% zullen dalen. Een andere riep dat de protesten op het Tianammen Square in 1989 de democratische beweging weinig goeds heeft gedaan, en dat de demonstratie morgen dus heel onverstandig is. Beijing roert zich ook, en roept op tot harmonie. Een protestmars is niet goed voor Hong Kong, aldus Beijing dreigend. Tegelijkertijd maakt ze duidelijk dat verdergaande hervormingen er nu niet inzitten. Mr Qiao, de hoogste communistische pief die Hong Kong in zijn portefeuille heeft (zie Mr. Qiao spreekt), sprak gisteren met een klein aantal democraten. Aan duidelijkheid geen gebrek; hij sloot opnieuw een tijdspad uit. En dan was er donderdag de plotse onderbreking van de programma’s op lokale televisiezenders. Een unicum voor Hong Kong. Chief Executive Tsang had een boodschap voor Hong Kong (Klik hier en er start een filmpje met de toespraak van de gevlinderstrikte Tsang. Ik versta daar niks van. Het gaat dan verder met een reeks democraten die oproepen mee te lopen op 4 december. Dat kan ik deels verstaan (jaha!)). Tsang zegt algemene verkiezingen na te streven, en ziet zijn voorstel als een stap in die richting. Afwijzen zou daarom ernstige gevolgen hebben voor Hong Kong. Volgens de democraten een dreigement dat averrechts zal werken, net als de uitspraken gisteren van Mr Qiao. Het zal de opkomst morgen alleen maar vergroten, hopen ze.

Ik weet niet of we gaan. Zwarte t-shirts hebben we, maar demonstraties met een hoge opkomst die verplaatsen zich tergend langzaam. En dat is niet de leukste manier om een zondag met Sofie en Marijke door te brengen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home