Monday, July 03, 2006

IJskoud Hong Kong

Het is tropisch warm in Nederland lees ik op internet, 29 graden in Amsterdam. Hier is het kwik al weken niet onder de dertig graden gezakt. Zelfs in de avond en nacht koelt het nauwelijks af. Gelukkig valt de vochtigheid op dit moment mee. Met de hitte is best te leven. ’s Nachts houdt een ventilator ons enigszins koel. ’s Ochtends gooien we de ramen open en zorgt een briesje vanaf zee voor voldoende afkoeling. Laat in de middag verdwijnt het verfrissende windje. Het is dan tijd om de airconditioner aan te zetten. De functie low cool, rond stand nummer drie is meestal voldoende om het plakkerige zweten te stoppen.
De aircon, zoals ze het apparaat hier noemen, is een geweldige uitvinding. Ik heb het nooit geprobeerd, maar met de thermostaat op hoogste stand 12 en de functie high cool, moet het mogelijk zijn om binnen een half uur winterse temperaturen te realiseren. Jammer dat het zoveel energie kost.

In de zomermaanden gaat 60% van het elektriciteitsverbruik in Hong Kong op aan het koelen van gebouwen. De centrales net over de grens met China, die ook Hong Kong van elektriciteit voorzien, zijn beruchte veroorzakers van smog. Hoewel zorgen om en klachten over luchtvervuiling net zo dominant zijn als de altijd aanwezige smog, denkt niemand er over om zuinig te zijn met energie. De aircon een graadje hoger zetten is ondenkbaar. Op kantoor zit iedereen netjes in pak of mantelpak. Jasjes blijven aan en dasjes om. Kantoorgebouwen in Hong Kong schijnen met gemiddelde temperaturen tussen de 21 en 22 graden de koudste ter wereld te zijn. Werknemers nemen extra kleren mee, om het niet koud te krijgen.

Ook in de woningen houden hongkongnezen van koud. Zelfs ’s nachts, zo blijkt uit een recent onderzoek van dr Deng Shimming van de Hong Kong Polytechnic University. Ruim 80% van de ondervraagden in dit onderzoek slaapt met de aircon aan. Meer dan de helft slaapt bij een temperatuur van 22 graden. 20% van de ondervraagden houdt de temperatuur in de slaapkamer ijskoud op 20 graden of lager. In deze stad, waar de nachtelijke temperaturen vaak tegen de 30 graden lopen, resulteert dit in een enorm energieverbruik. En is het nodig? Nee. Een op de vier ondervraagden wordt ’s nachts wakker van de kou. De helft van de ondervraagden wikkelt zich ’s nachts in aircon quilts om de kunstmatige kou te kunnen doorstaan.

Friends of the Earth Hong Kong voert strijd tegen het verkwistende gebruik van airconditioners. Met de actie Don’t be cold - be cool proberen de milieu-activisten zakenlui uit de kleren te krijgen en de temperaturen in kantoren en andere bedrijven op te voeren tot 25,5 graden. Bedrijven die zich schuldig maken aan thermal crimes kunnen rekenen op een name and shame op hun website. De actie lijkt succes te hebben. De bussen in de stad zijn lang niet meer zo koud als vorig jaar. In restaurants heb ik veel minder last van koude lucht dan een jaar geleden en ik kan tegenwoordig zonder klappertanden de kleedkamer van ons clubhuis gebruiken. Ik hoop tenminste dat de actie effect heeft en dat binnentemperaturen hier omhoog gaan. Het kan ook zijn dat ik net als aan de hoge zomerse temperaturen begin te wennen aan de kunstmatige koude in IJskoud Hong Kong.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home