Wednesday, May 17, 2006

Een stevige bries

In Hong Kong is het eigenlijk niet veel meer dan een stevige bries. En toch voelt het veel spectaculairder. Ik heb het over Chanchu, de tyfoon (van dai fung, grote wind) die op dit moment over de Zuid-Chinese Zee raast. Op de Fillipijnen waren er 37 slachtoffers, en nu is het op weg naar de Chinese kust en Taiwan. Voor Hong Kong wordt het geen voltreffer. Dichterbij dan tweehonderd kilometer komt Chanchu niet. Dat is dicht genoeg voor een No. 3 waarschuwing. Kleuterscholen waren vandaag dicht; Marijke had de hele dag vrijaf. Vissersboten zoeken de haven op, zoals die van Aberdeen die gisteravond al vol was (foto rechts, de flats links zijn South Horizons), en de bamboesteigers worden nog een keer extra gecontroleerd. Maar dat Chanchu Hong Kong 'gegeseld' zou hebben, zoals de NOS meldt, dat is een beetje overdreven.

Na het eten zijn we kort de boulevard langs de zee op gelopen. ‘s Avonds is het daar meestal druk met trimmers en avondwandelaars. Nu waren we bijna de enigen. Het schemerlicht zorgde voor een schitterend uitzicht. Het eilandje op de voorgrond van de foto in het midden is Magazine Island. Hetzelfde eilandje dat ik in maart fotografeerde (zie Hong Kong in zwart-wit, archief maart). Toen was er buiten Magazine Island niet veel meer te zien, maar vandaag was in de achtergrond wel degelijk Lantau Island zichtbaar (toegegeven je moet wel heel goed kijken op het kleine fotootje). Gehuld in wolken, maar toch. Uitzonderlijk want door de smog zie je Lantau eigenlijk nooit, hoewel het maar op een paar kilometer ligt. Vandaag dus wel. Chanchu heeft de meeste vervuiling landinwaarts geblazen.

Lang hebben we er niet van genoten. Het was niet voor niets bijna uitgestorven op de anders zo drukke boulevard. De storm was niet ongevaarlijk, zeker met Sofie en Marijke. Snel weer naar binnen dus.

(bron foto rechts: www.scmp.nl)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home