Thursday, May 11, 2006

Met bamboe de hoogte in

Er wordt heel wat gebouwd in Hong Kong. En waar gebouwd wordt, vertrouwen bouwers en klusjesmannen op angstaanjagend iele bamboebouwsels om de klus te klaren. Steigers van bamboe omringen zelfs enorme torens van 80 verdiepingen. Steigerbouwers bouwen de ranke steigers op uit lange bamboepalen, die ze met bandjes aan elkaar knopen. De eenvoudig ogende hulptechniek contrastreert sterk met de gelikte bouwmaterialen die via de steigers hun weg naar boven vinden, en lijken met hun houtje-touwtje stijl hopeloos uit de tijd. Toch zijn ze overal in de stad te vinden.

Het blijkt dat bouwers goede redenen hebben om vast te houden aan het gebruik van bamboe voor steigerbouw. De belangrijkste reden is dat het gebruik van bamboesteigers sneller en goedkoper is dan alternatieven. Een bamboesteiger kan, dankzij het lichtgewicht materiaal, drie keer zo snel opgebouwd worden dan een van metaal. Bamboesteigers zijn bovendien flexibel en kunnen, in tegenstelling tot metalen steigers, ook bij ongewone vormen ingezet worden. Zo was de bouw van de scheve vlakken van the Bank of China Building ondenkbaar zonder bamboesteigers.

In de paar eeuwen dat bamboesteigers in gebruik zijn, is er weinig aan de bouw ervan veranderd. Alleen vervingen plastic koordjes de bamboebandjes waarmee steigerbouwers vroeger de palen aan elkaar vastbonden. De zwarte bandjes zien er fragiel en onbetrouwbaar uit. Toch blijken ze een belangrijke technische innovatie. Het plastic is veel sterker dan de bamboebandjes, waardoor minder palen nodig zijn en de bouw van een steiger sneller gaat. En sneller is goedkoper.

De bouw van bamboesteigers is een specialiteit. Vroeger moest een steigerbouwer maandenlang palen en gereedschappen sjouwen in dienst van een meestersteigerbouwer, of Sifu, voor hij zijn eerste knoop mocht leggen. Het duurde nog eens enkele jaren voordat hij zich aan steigers van meer dan 40 verdiepingen mocht wagen. Tegenwoordig kunnen jongeren een opleiding tot steigerbouwer volgen. De kneepjes van het vak leren ze in de praktijk. Het avontuurlijke werk betaalt redelijk. Een jonge steigerbouwer die net zijn cursus heeft afgerond verdient zo’n 350 Hkdollar (35 euro) per dag. Wanneer hij na drie jaar slaagt voor de test voor gevorderden, mag hij zich meestersteigerbouwer noemen. Als Sifu heeft hij recht op een dagloon van 800 tot 1000 Hkdollar (80 tot 100 euro). Het gemiddelde inkomen in Hong Kong is zo’n 11000 Hkdollar per maand.

Bron: Robin Kwong, ‘Building confidence’, South China Morning Post 27 april 2006

0 Comments:

Post a Comment

<< Home