Monday, December 12, 2005

Op bezoek bij de Tang-clan

Hong Kong kent maar weinig plekken met een echt lange historie. Het beeld van de geschiedenis is daarom al snel dat van de Engelse koloniale tijd, maar da's een tijdspanne van nog geen 150 jaar. Daarvoor was Hong Kong natuurlijk gewoon China. En dat is het mooie van die paar eeuwenoude plekken. Het laat precies dat zien, dat Hong Kong een Chinese geschiedenis heeft.

Gisteren waren we dus opnieuw naar de New Territories, want daar is het te doen als het om het cultureel erfgoed gaat. Ping Shan heette de eindbestemming. Een klein dorpje met uitsluitend laagbouw, vlak naast tientallen torenflats aan de rand van Yuen Long. Ping Shan was vanaf de twaalfde eeuw de thuisbasis van de Tang-clan. Een van de vijf rijke clans in de New Territories. In Ping Shan vind je nu nog Sheung Cheung Wai, een ommuurd dorpje waar alleen leden van de Tang-familie mochten wonen. En een Ancestor Hall waar de clan haar voorouderen herdacht, en de dorpspolitiek regelde. Verder offerplaatsen, tempeltjes, en de Kun Ting Study Hall. De Tang-clan was namelijk rijk, maar wilde meer, vooral macht en sociale prestige. En in het keizerlijke China kreeg je dat met het afleggen van Staatsexamens, want alleen dan was er de mogelijkheid om als ambtenaar voor de keizer te dienen. In een studiehuis bereiden jonge leden van de Tang-clan zich voor op het Staatexamens. Pronkstuk van Ping Shan is echter de Tsui Sing Lau Pagoda. De enige pagoda in Hong Kong. Het drie-lagige torentje is gebouwd om de fung shui in de omgeving te verbeteren. Het verjaagt de kwade geesten, en staat borg voor succes tijdens de Staatsexamens.

Nadat we gezien hadden wat er te zien was, zijn we een Cantonese restaurant binnengelopen. Engels spraken ze daar niet, en mijn Cantonees was volstekt ontoereikend, zelfs een simpele wonton dumpling kreeg ik niet besteld. Maar we kregen een lunch op tafel, die we naar binnen wisten te slurpen. Daarna een paar kilometer verderop naar Kam Tin. Daar was het van het zelfde laken en pak. Een ommuurd dorp, een studiehuis enzovoort. En een prachtige 400 jaar oude Banyan-boom. Ooit stond er een huis, maar die is door de Banyan inmiddels verzwolgen.

1 Comments:

Blogger Terence said...

Though I don't know the German, I love your blog! It seems it's telling your family life, current affairs, etc. I love it.

12 December, 2005 17:22  

Post a Comment

<< Home