Sunday, April 09, 2006

Ronddwalende geesten

Het was afgelopen woensdag slecht zaken doen in Hong Kong. Ook een operatie stelden de meeste Hongkongnezen liever een dagje uit. Geesten en zielen dwaalden rond op aarde. Zij zouden kwaad in de zin kunnen hebben. Het was Ching Ming en geen gunstige dag voor belangrijke beslissingen.

Het Ching Ming festival is een nationale vrije dag. Duizenden Hongkongnezen trekken met volle tassen naar de laatste rustplaatsen van hun familieleden. Het is een dag waarop zij hun voorouders eren. Het festival is een echte familiegebeurtenis. Familieleden wieden gezamenlijk het onkruid weg rond het familiegraf, vervangen verlepte chrysanten met bloeiende nieuwe bloemen en wrijven de grafsteen op. Ze offeren wierrook en voedsel. Ze proberen het leven van hun voorouders in het hiernamaals te veraangenamen door papieren offers te verbranden. Ze verbranden ‘papieren geld’, zodat de overledenen iets te besteden hebben, maar ook papieren kleding, schoenen, of een bril. Voor dode voorouders met luxe wensen zijn er jachten, merksportschoenen, airconditioners, tv’s met plasmascherm, magnetrons, lingerie, computers, dienstbodes en zelfs maitresses van papier om te verbranden. Sommige families eten na het offeren gezamenlijk het geofferde voedsel. Het is als een picknick met de overledenen en schijnt nog geluk te brengen ook.
Tijdens het Ching Ming festival gingen wij naar een barbeque op het strand en misten de kans om het festival in volle glorie mee te maken. Misschien maar beter ook, want bussen en metro’s naar de begraafplaatsen zijn op deze dag overvol. Op zaterdag, tijdens een wandeling over het Wilson trail van Yau Tong naar Ma Yau Tong, kregen we toch nog een indruk. We kwamen langs een begraafplaats waar tientallen families het graf van hun voorouder(s) bezochten. Deze begraafplaats is enorm. Rij aan rij vullen honderden graven de steile helling van de heuvel. Alle graven hebben uitzicht op zee. Met de zee voor zich en de beboste heuvel achter zich, kunnen de overledenen genieten van een zeer gunstige Feng Shui. We zagen broodjes en fruit bij grafstenen. We zagen families wierrook offeren en papieren offers verbranden. Op enkele graven lagen rode papiertjes onder een steen. We zagen een hele lange rij bij de bushalte. Ching Ming is een bloeiend festival. Ching betekent helder, ming betekent stralend. De lente is nu echt begonnen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home