Monday, February 20, 2006

Over vieze lucht en een bruid

Vanochtend was het stralend weer. Strak blauw, lekker zonnetje, en zo waar redelijk helder. Tot in de middag, toen werd het razendsnel grijs en grauw. Oorzaak? Luchtvervuiling. Carianne kreeg er prikkende en tranende ogen van en is min of meer naar binnen gevlucht.

Het is er de tijd van het jaar voor, windstil en weinig tot geen regen. Uitlaatgassen blijven hangen, en fabrieksrook uit het mainland drijft langzaam richting zee. Een grote smog bende. Vorige week zondag was de marathon van Hong Kong. Het was de vuilste dag sinds september. De ‘vervuilingsmeter’ stond bijna op 150 (ik weet het niet helemaal zeker, maar ik dacht dat 50 voldoende is voor smogalarm in Europa!). Het aantal uitvallers tijdens de marathon was ongewoon hoog. Een ervan overleed zelfs. Of dat echt door de vervuiling kwam is onduidelijk, de man was in elk geval goed gezond en getrained. Hoe dan ook, volgens een aantal deskundigen kun je met bijna 150 op de vervuilingsmeter maar beter geen inspanningen leveren buiten. Anderen deskundigen vinden dat weer volslagen onzin, maar veel goeds doet het niet, lijkt me.We (wij met zijn vieren en Hemke, een collega van de VU die 4 weken in Hong Kong is, vooral om hard te werken) waren die zondag aan het wandelen in de New Territories. Berg op, berg af en dan naar de Bride’s pool. Nogal wat inspanning dus. De luchtvervuiling nam de vergezichten weg, maar ook zonder het wijdse uitzicht bleef de omgeving fraai. De wandeling leidde naar de grootste waterval van Hong Kong bij de Bride’s pool. Het is een waterval die uit twee terrassen bestaat en die in totaal zo’n 15 meter hoog is. En hoewel Marijke het nu allemaal al een beetje eng vond (zie foto rechts) is de waterval in het droge winterseizoen niet veel meer dan een lullig stroompje. In de zomer daarentegen moet het werkelijk spectaculair zijn. Misschien moeten we nog maar eens terug.

Er hoort overigens een aardig verhaal bij de waterval. Heel lang geleden kwam er namelijk een bruiloftstoet langs. Dat zit zo: de familieclans, zoals de Tang (zie bijvoorbeeld Geen vuurwerk in Lung Yuek Tau), trouwden alleen vrouwen met een andere achternaam. Die werden letterlijk uit een ander dorp gehaald. Dat gebeurde met een rode sedan of draagstoel. Op een keer kwam zo’n stoet langs de waterval, en viel de bruid pardoes uit de stoel in de waterval. Ze werd meegesleurd door het woeste water en verdronk. Vandaar de naam Bride’s pool. Een sterk verhaal dat op Sofie en Marijke de nodige indruk maakte. Zou het dit verhaal zijn dat Marijke ietwat angstig maakte?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home