Sunday, December 18, 2005

Stemmen met de mobiel

De stemming is volgende week, maar een doorbraak is er nog steeds niet. Tsang, de Chief Executive, heeft zijn politieke hervormingsvoorstel niet aangepast. Dat gebeurt pas als zes pro-democraten instemmen, want dan haalt het voorstel het in Legco, het parlement. Tot dusver wijst niets er op dat dat gaat gebeuren.
Het gevecht heeft zich inmiddels verplaatst naar het publieke domein. De pro-Beijing partijen zijn een handtekeningenactie begonnen. Mensen kunnen op straat tekenen, of simpelweg een sms-je sturen. De Liberal Party plaatste paginagrootte advertenties (zie banner). Naar verluidt hebben inmiddels 400.000 Hongkongnezen hun handtekening gezet (of ge-smst) onder een petitie die Tsang’s hervormingsvoorstel ondersteunt. De democraten vragen zich hardop af, waarom deze partijen eigenlijk tegen referenda zijn. Ook Tsang met zijn bijna voltallig kabinet ging de straat op om de actie van de pro-Beijing partijen te ondersteunen. Hij schaart zich hiermee in het kamp van de pro-Beijing partijen. Een politieke actie. Voor ons niet gek, maar in Hong Kong waar bestuurders tot voor kort geacht werden zich niet aan de politiek te commiteren een opvallende stap. En dan zijn er de reclame-spotjes met Canto-popsterren op tv en in het openbaar vervoer gemaakt door de overheid, die het belang van het voorstel moeten onderstrepen.

Tsang en de zijnen hebben de democraten tot nu toe niet weten te overtuigen. En dus is de strategie aangepast; men probeert de publieke opinie te winnen om zo de democraten onder druk te zetten. Of dat lukt is de vraag. Hong Kong is sterk verdeeld. Ongeveer de helft wil dat het hervormingsvoorstel wordt aangenomen, maar een groter deel van de bevolking vindt ook dat de voorstellen niet ver genoeg gaan. Dus of de democraten echt zullen zwichten? Over een paar dagen zullen we het weten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home