Monday, October 31, 2005

Trick or treat

Trick or treat! ... Het is Halloween. Deze avond gaan kinderen in enge uitdorsingen de deuren langs om snoep in ontvangst te nemen. Halloween is een groots feest. Alle winkels zijn versierd. Supermarkten en tal van andere winkels verkopen maskers, kostuums en allerlei versieringen met spoken, heksen, geraamtes, pompoenen, spinnen en vleermuizen. Verpakte snoepjes waren gisteren volledig uitverkocht. Scholen en verenigingen organiseren Halloweenfeesten. Al dagenlang lopen kinderen en volwassenen verkleed over straat. De portier van onze flat begroette me vanavond met Happy Halloween.

Aan een feestje is niet te ontkomen. Marijke vierde Halloween in een kindergarten in onze wijk. Ze speelde er spelletjes en nam trots snoepjes en prulletjes aan van heksen en monsters. Sofie vierde haar feestje op school met een BBQ en spelletjes. Samen met haar vriendin Shun had ze er de tijd van haar leven. In een eenvoudig heksenjurkje en een heksenhoed stak ze wat gewoontjes af tegen de extravagante uitdossingen van sommige andere kinderen. Heel wat ouders besteden erg veel tijd, moeite en geld aan een originele verkleeduitrusting.

Toch is het raar. Tien jaar geleden was Halloween nog nauwelijks bekend in Hong Kong. Volgens oudgedienden was een Halloweenkostuum niet te krijgen. Nu is het een van de meest uitgesproken festivals die we in Hong Kong hebben meegemaakt. Ook Australiërs, Britten en andere expats die geen culturele binding hebben met het feest, doen volop mee. Halloween heeft zijn oorsprong in gebruiken die ingezet werden om kwaadwillende geesten af te schrikken en overleden familieleden te eren. Van deze gebruiken zijn alleen lege symbolen overgebleven. Hun betekenis is verloren gegaan. Het is me een raadsel hoe en waarom Hongkongnezen deze Amerikaanse vorm van een herfstfestival zo snel hebben opgepikt. Bloed, duivels, spoken en geraamtes lijken een enorme aantrekkingskracht in hun eigen recht te hebben. En het feest ís aanstekelijk. Volgend jaar zullen oranje pompoenlampionnen ook onze woonkamer opfleuren.

1 Comments:

Anonymous john said...

This comment has been removed by a blog administrator.

31 October, 2005 16:13  

Post a Comment

<< Home