Saturday, January 21, 2006

Hong Kong lifestyle onder druk

De druk op Hongkongnezen is groot, erg groot. Sommigen lijden zo onder de druk, dat ze een einde maken aan hun leven. In de afgelopen weken pleegden twee docenten zelfmoord. Zij waren niet opgewassen tegen de enorme werkdruk en kozen ervoor hun leven te beëindigen. Uit de krant maak ik op dat het leven van docenten echt niet gemakkelijk is. Vicky Ho, 41, geeft Engels op een middelbare school. Ze staat voor groepen van 40 scholieren. Haar werkdag begint om acht uur. Twaalf uur later gaat ze naar huis. In de avonduren beantwoordt ze e-mails en bereidt ze haar lessen voor. Vaak werkt ze door tot half twaalf. Nakijken doet ze op zondagen, wanneer ze minder moe is. Ze reserveert haar zaterdagen voor de begeleiding van buitenschoolse activiteiten. Ho heeft in het afgelopen jaar acht vrije dagen genoten. Tijd voor een privéleven heeft ze domweg niet. Tijd om bij te komen van een werkdag ook niet.

Het schoolsysteem zet niet alleen leerkrachten onder druk, maar ook scholieren. Meer dan de helft van de tieners in de stad heeft wel eens zelfmoord overwogen. Dat is twee maal zo vaak als hun leeftijdgenoten in Noord-Amerika. Tegenvallende resultaten op school, ontevredenheid van ouders over hun prestaties en examenvrees noemen deskundigen als de belangrijkste oorzaken. In hun schooljaren ondergaan jongeren meerdere malen examens die serieuze gevolgen hebben voor hun toekomst. Alle ouders verwachten dat hun kinderen naar de universiteit gaan. Slechts 18% van de kinderen wordt tot de universiteiten toegelaten. De afvallers hebben in de ogen van ouders, familie, vrienden en zichzelf gefaald. De prestatiedwang is enorm. Chronisch slaaptekort zal het geestelijk evenwicht van jongeren ook geen goed doen. Een kwart van de scholieren slaapt nog geen 4 uur per nacht. Niet meer dan 15% van de Hongkongnezen haalt de 8 uur slaap.

De dood van de twee leerkrachten heeft de overheid tot nadenken gezet. Chief Executive Tsang stelde voor om de onderwijshervormingen, die leerkrachten nog zwaarder belasten, langzamer in te voeren. Scholen krijgen meer geld om leerkrachten beter te ondersteunen. Er gaan stemmen op voor een acht-urige werkdag voor docenten.

De geluiden voor verandering van de gejaagde Hong Kong lifestyle zijn breder dan de onderwijssector. Tot ieders verrassing kondigde Tsang deze week het afscheid aan van de zesdaagse werkweek voor ambtenaren. Met ingang van juli werkt het overheidspersoneel nog maar vijf dagen per week. Tsang wil dat de burgers van Hong Kong meer tijd doorbrengen met familie. Het besef lijkt in te zinken dat de beoordeling van werknemers op basis van de uren die ze op het werk doorbrengen niets zegt over kwaliteit en productiviteit. Een leven buiten het werk wordt opeens hoger gewaardeerd. Als grootste werkgever van Hong Kong, zou de overheid een belangrijke verandering van de maatschappij in kunnen zetten. Economen voorspellen bovendien een gunstig effect op de economie. Ambtenaren krijgen nu meer vrije tijd. Dat betekent meer tijd om te winkelen en geld uit te geven. Het lijkt erop dat de door velen geprezen Hong Kong Lifestyle zelf onder druk komt te staan.

Bron foto: http://www.reelfoto.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home